Overgewicht bij katten

Jean Hofve, DVM  januari 2003
Bron: www.littlebigcat.com


Opmerking: Waar de schrijver het heeft over blikvoer, wordt uiteraard een kwalitatief goed merk compleet blikvoer bedoelt, in NL denken wij bij blikvoer al snel aan de blikken in de supermarkt, dat is niet wat de schrijver bedoelt.

Zwaarlijvigheid is een ernstig probleem voor onze katachtige vrienden. Vele ernstige gezondheidsproblemen kunnen uit zwaarlijvigheid voortvloeien, zoals artritis, leverziekte, hartverlamming en nierziekte. De preventie is zeer belangrijk hier: sta uw kat in de eerste plaats niet toe om te zwaar te worden. Besteed aandacht aan de groei van uw kitten om ervoor te zorgen hij niet te zwaar wordt. De gemiddelde gewichtstoename voor een kitten is ongeveer 50-500 gram per maand.

Hoe weet u of uw kat te dik is? U zou de ribben gemakkelijk moeten kunnen voelen. Zelfs dunne katten kunnen een klein hangbuikje hebben, maar dit zou niet bovenmatig moeten zijn. Van bovenaf zou een taille zichtbaar moeten zijn, zeker geen zwelling tussen ribben en heupen.

Terwijl de voedingsdeskundigen zwaarlijvigheid vereenvoudigen als een kwestie van "teveel calorieŽn binnen en te weinig bestede calorieŽn", is het duidelijk niet zo eenvoudig. De zwaarlijvigheid is een symptoom van een systematische onevenwichtigheid, fundamenteel een ziektestaat. Het op dieet zetten (het verhongeren) van een kat om zijn "ideaal" gewicht te bereiken richt zich niet op de oorzaak van het probleem.

De gemeenschappelijke medewerkers aan zwaarlijvigheid omvatten:

Ik houd er niet van katten op een "dieet" te zetten. De diŽten moeten vaak streng zijn om aan huidige calorietheorieŽn te voldoen, en dit kan nog ergere problemen, zoals levensgevaarlijke leverziekte veroorzaken. Het overslaan van ťťn enkele maaltijd kan voor een gevoelige kat een ernstig probleem zijn. Het hele dag door beschikbaar (ad libitum) zijn van dieetvoedsel resulteert gewoonlijk in gewichtstoename in plaats van verlies.

Katten kunnen bovenmatige hoeveelheden voedsel verbruiken omdat zij bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verteren, of sommige voedingsmiddelen niet in een "bioavailable" vorm zijn. Deze stoffen neemt het lichaam dus niet op en worden gewoon weer uitgescheden. Dit is het geval bij het meeste drrogvoer, evenals met veel "dieet" voedsel dat bovenmatige niveaus van vezels en granen bevatten.

In droogvoer zitten eigenlijk de meest gevaarlijkste calorieŽn. Katachtige hebben een unieke aanpassing om energie uit proteÔne (eiwit) en vet te verkrijgen; de natuurlijke prooi van de kat bevat namelijk zeer weinig koolhydraat. Voor de meeste katten geldt dat de koolhydraten in brokjes worden omgezet in vet, in plaats van verbrand voor energie. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van wat we willen bereiken!

Er zijn twee belangrijke strategieŽn om een te dikke kat te helpen gewicht verliezen.

Voer op vaste tijden. Voor de meeste katten, is het best om hen op een vastgesteld maaltijdprogramma te voeden. Dat betekent het voer niet heel de dag laten staan (ad libitum), maar biedt het twee of drie keer per dag voor ongeveer 30-60 minuten aan. Katten zullen dit snel snappen. Niet alle katten zullen door deze verandering gewicht verliezen, maar ze zullen in ieder geval niet nog meer aankomen. (Een kleine waarschuwing, bij bepaalde medische aandoeningen is een dergelijk voedingsschema niet ideaal, dit kunt u het beste eerst voorleggen aan uw dierenarts.)

Geef meer nat voer

Een dieet met veel eiwit, veel vet en weinig koolhydraten (denk aan ďAtkinsĒ) is echt ideaal voor de kat. Het meeste natte adult en kittenvoedsel voldoet aan deze normen, maar probeert om die met het minste koolhydraat te kiezen. U kunt een eerlijk idee van koolhydraatinhoud krijgen door alle vermelde percentages op het etiket eenvoudig af te trekken van 100% (100%- eiwit% -vet% -As% -Vocht% = koolhydraat%). Ongeveer 8% koolhydraat (of minder) is het best. Geef uw kat tijdens het proces van gewichtsbeheer een overvloed aan liefde en aandacht, wat de resultaten ook zijn. Speltherapie is een goede oefening, het bouwt haar vertrouwen, en versterkt de band tussen u en uw kat. Veel affectie zal haar helpen liefde en comfort met u vergelijken -- en niet haar voerbak.

Met dank aan Jolijn van Cattery Lilith

©Cattery Yeri Shaes / www.worldofdani.com