De geschiedenis van de Maine Coon


Landschap Maine, PortlandDe oorsprong van dit ras is terug te leiden naar de staat Maine in Noord-Amerika, met zijn korte zomers, koude winters met dikke pakken sneeuw en zijn ruige klimaat. Over het verleden van de Maine Coon doen vele verhalen de ronde. Concrete bewijzen zijn er echter niet en zo zal de oorsprong van de enige natuurlijke halflanghaar kat van Noord Amerika, altijd in mysterie gesluierd blijven.

Eén van de meest bekende legenden is die van de kruising van een huiskat met een wasbeer. De staart van de Maine Coon vertoont grote gelijkenissen met de weelderige en gestreepte staart van de wasbeer (raccoon in het Engels). Een kruising tussen deze twee dieren is echter genetisch onmogelijk.

BobcatEen andere theorie is dat de huiskat zich zou hebben gekruisd met de lokale 'bobcats' in Maine. In de streek van Maine leven vele wilde katten waaronder de Bobcat, de Lynx en andere kleine wilde kattensoorten. Er zijn verslagen van ooggetuigen die de paring tussen de katten zouden hebben gezien. Bobcatkittens lijken in grote mate op de huidige Maine Coon kittens met een stevig lijfje, krachtige poten en pluimpjes op de oren. Dit is een aannemelijker idee dan de vermenging met de wasbeer. Echter, de genoemde wilde katten hebben een korte stompe staart; dit zou niet kunnen leiden tot de volle lange staart van de Maine Coon.

Marie AntoinetteDe meest romantische mythe over de herkomst van de Maine Coon is die over Kapitein Samuel Clough uit Wiscasset (Maine), Marie Antoinette (koningin van Frankrijk) en haar koninklijke katten. Documenten bewijzen dat tijdens de Franse Revolutie complotten werden gesmeed om de koningin uit Frankrijk naar de Verenigde Staten te krijgen met medewerking van de kapitein. De koningin zou bij de kapitein en zijn familie gaan inwonen; de brieven die hij aan zijn vrouw schreef om het huis zo comfortabel mogelijk te maken voor de koningin bestaan zelfs nog. Het is een feit, dat de kapitein diverse dure spullen aan boord had van zijn schip, waaronder zes koninklijke langharige katten. Na de onthoofding van Marie Antoinette in Frankrijk eiste niemand de koninklijke spullen op; de katten bleven in Maine en worden door sommige gezien als de voorouders van de Maine Coon.

VikingenOok wordt er gedacht aan de Noorse boskat die werd meegenomen door de Vikingen op hun reizen naar de Verenigde Staten. De katten vertonen dan grote gelijkenissen met elkaar en aangezien schippers vaker katten op hun schip hielden, om knaagdierplagen te voorkomen, is het goed mogelijk dat ze hiervoor de goed jagende Noorse boskatten gebruikten.

De evolutietheorie houdt zich het meest staande tussen al deze mooie legendes en mythes, ofwel 'de wet van de sterkste' waardoor er een natuurlijke selectie ontstaat. De eerste katten zullen met schepen zijn meegekomen naar de Verenigde Staten, waar ze aan land kwamen en rondzwierven. Dieren passen zich aan aan hun omgeving en het heersende klimaat. De zwakke stierven, de sterke overleefden en pasten zich aan aan het koude klimaat van Maine.

De bewoners uit de staat Maine namen de kat onder hun hoede en gebruikten de kat op hun boerderijen als jager tegen knaagdieren.

CountryfairLang voordat de bekende kattententoonstellingen ontstonden (rond 1830), organiseerden de bewoners van Maine al festivals en markten. Niet zelden werden daar ook de Maine Coon katten gesignaleerd. De festivals groeide rond 1860 uit tot diverse wedstrijden waaronder schoonheidswedstrijden tussen de 'Coons', zoals het ras toen genoemd werd.

In 1870 wordt de Maine Coon als ras erkend op de grotere kattenshows. De Maine Coon was een geliefde kat op deze wedstrijden. Met het populairder worden van de tentoonstellingen groeide ook de belangstelling naar de uitheemse Europese kattensoorten. Na de benoeming van een Maine Coon als beste op de show (BIS) in 1911 verdween de Maine Coon langzaam weer naar de achtergrond.

Bewonderaars van het ras brachten de Maine Coon rond 1970 weer terug op het toneel. Het ras is op dit moment één van de populairste rassen in Nederland.


Het karakter van de Maine Coon

De Maine Coon staat bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving; hij kan op een appartement wonen maar ook intens genieten van de buitenlucht. De Maine Coon kan het prima vinden met katten en honden, en is snel gewend aan nieuwe huisgenootjes.


Red / silver Tabby Classic:
Eresyr van Siduroy, 8 maanden
Foto © Daniëlle Rozeboom

Ze zijn altijd goedgehumeurd en worden vaak omschreven als de clown onder de katten met hun gekke capriolen en streken. Ze vermaken zich uren met de kleinste vliegjes of papieren propjes. Maine Coons kunnen de, op het eerste gezicht, meest onmogelijke houdingen aannemen om te gaan slapen, je vindt ze dan ook vaak slapend op hun rug.

Onder het wilde, indrukwekkende uiterlijk schuilt een zachtaardig karakter, dat niet opdringerig is maar wel geniet van menselijke aandacht. Ze blijven speels tot op hoge leeftijd en vergeten hierbij af en toe hun grootte. Ze liggen niet vaak op schoot maar blijven wel altijd dicht in de buurt.

Het zijn intelligente katten die een grote interesse hebben in hun omgeving, zelfs tot op het nieuwsgierige af. De meeste Maine Coons vinden stromend water geweldig en zijn zelfs niet vies van een regenbui. Typische eigenschappen van Maine Coons zijn het 'babbelen' tegen hun baasjes en het eten met hun voorpootjes; ze scheppen als het ware het eten uit het bakje.


Black / silver Tortie Tabby Classic:
Eternal Flame van Siduroy, 8 maanden
Foto © Daniëlle Rozeboom
De meeste mensen zijn verbaasd als ze voor het eerst het zachte stemgeluid van een Maine Coon horen, je zou een heel ander geluid verwachten als je kijkt naar het formaat en uiterlijk van de kat. Van de meeste Maine Coon houders zul je horen dat als ze eenmaal een Maine Coon in huis hebben (gehad) ze niets anders meer willen, er wordt gekscherend gepraat over 'het coon-virus'.


Het uiterlijk van de Maine Coon

D
e Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras en heeft een natuurlijk uiterlijk. Ze hebben een losstaande halflangharige vacht met weinig ondervacht. Ze hebben hoge, gespierde poten en een volle lange staart.


Black Tabby Classic with white:
Daydream van Siduroy, 1½ jaar
Foto © Daniëlle Rozeboom
De staart wordt door de Maine Coon gebruikt in tijden van kou door deze om zich heen te draperen en erop te gaan liggen. Zo worden de oren en de poten warm gehouden. De staart behoort dan ook minimaal dezelfde lengte te hebben als het lichaam. De kop is breed met een vierkante snuit; in de neus zit een knik (in tegenstelling tot de Noorse boskat waar de neus recht behoort te zijn). De oren zijn groot met haarpluizen en boven op de oren zitten pluimen (lynxtips).

Vaak heeft de Maine Coon een grote dikke kraag, terwijl op de kop het haar kort is evenals op de schouders en poten. Op de flanken en rug is het haar langer; de buik en broek is dicht en lang behaard. Ondanks dat er over het gewicht en de grootte vaak overdreven wordt is de Maine Coon een zware, grote kat; een poes weegt tussen de 5-7 kilo en een gezonde kater kan tot 9 kilo worden. Ze bereiken hun uiteindelijke gewicht, grootte en vacht pas als zij 3 à 4 jaar oud zijn.

Hoewel de browntabby (de oorspronkelijke kleur), eventueel met wit het meest populair is, mogen alle kleuren en patronen voorkomen, behalve colourpoint en de kleuren lilac, chocolate, cinnamon en fawn. De structuur van de vacht is sterk afhankelijk van de kleur en patroon van de vacht. Zo is de een zacht en pluizig en de ander stug of vettig.

De volgende patronen komen voor: gemarmerd (classic of blotched) en gestreept (ook wel mackarel genoemd) en daarnaast natuurlijk effen.


Verzorging van de Maine Coon

Door de langharige vacht verwacht je veel onderhoud te hebben aan de Maine Coon maar niets is minder waar. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig dan eens in de week te kammen. De vacht is waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit 'vettige' laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Als je niet wilt showen met je Maine Coon is het ook niet nodig om hem te wassen.

Tijdens de rui kun je de kat helpen de haren kwijt te raken door met een grove kam 2 keer per week te kammen. Voor de staart van de Maine Coon zijn er speciale roltand kammen; deze zijn wat milder en zorgen ervoor dat de staart mooi vol blijft en de haren niet beschadigd.

Black / silver Tortie Tabby Classic:
Eternal Flame van Siduroy, 8 maanden
Foto © Daniëlle Rozeboom
Geef als hoofdvoer droge brokken van een premium merk. Brokken zorgen ervoor dat de tanden en tandvlees in een goede conditie blijven. Er zijn speciale brokken op de markt voor de Maine Coon, maar je kunt ook denken aan voedsel speciaal voor een mooie vacht, sterke botten of een gevoelige maag. Zorg altijd dat er vers water staat, al zul je merken dat een Maine Coon liever uit een stromende kraan drinkt.


 

 

Wat is een Polydactyl?

Een Poly Maine Coon heeft een extra teen (soms twee) aan de voorpootjes. Je kunt het zien als een extra duimpje waardoor de klauw echt een grijphand wordt.

Het schijnt dat vroeger 40% van de Maine Coons Polydactyl waren; zoals eerder gezegd overleven de sterkste en de katten met polydactylie kunnen veel beter hun prooi grijpen waardoor ze beter konden overleven op de boerderijen.

Op dit moment zie je bijna alleen nog maar polydactylie bij Maine Coons, maar het kan bij elke kat voorkomen. Waarom is er dan in heel Europa dan geen poly huiskat te vinden? Dit is veroorzaakt door bijgelovige mensen in de middeleeuwen. Alles wat van het normale afweek werd tot de dood veroordeeld en zo ook de katten met extra teentjes; dit terwijl ze toch niet zeldzaam waren in die tijd. In de Verenigde Staten hadden ze deze angsten voor het afwijkende niet en zo kon de Maine Coon met extra teen voortleven.

Op de show is een Poly Coon niet volgens de standaard; er zijn verschillende meningen over deze katten. De één vindt het een vergroeiing of een mismaking, terwijl de ander het ziet als een erfenis van de oorspronkelijk Maine Coon. Poly Coons kun je wel voor de fok houden, maar de poly kittens die er weer uit voortkomen zullen alleen aan liefhebbers verkocht worden.

Vele dierenartsen zien polydactylie niet als een misvorming, maar als een afwijking van de normale regel. Het is dan ook niet duidelijk waarom de extra tenen niet worden toegelaten bij de Amerikaanse kattenshows terwijl er rassen worden getoond met ingefokte (soms dodelijke) misvormingen, denk hierbij aan de extreme Pers, de Scottish Fold, de Manx en de Japanse Bobtail.

 

Medisch

Op dit moment zijn er niet echt ras-specifieke zwakheden bij de Maine Coon doordat er een streng fokbeleid wordt gehanteerd. Hierdoor komt bijvoorbeeld patella luxatie bijna niet meer voor onder de Maine Coons. Catteries testen op een aantal punten naast de standaard FIV, Felv, PKD ook op PL (patella luxatie), HCM (hypertrofische cardiomyopathie).

Patella luxatie (PL)
Bij PL schiet de knieschijf van zijn plek af. Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen aan de ene kant en het scheenbeen aan de andere. Over het gewricht loopt een pees van het bovenbeen naar de onderbeen met daarin de knieschijf (patella). Aan het bovenbeen zitten grote spieren die ook over de kniepees heen lopen naar het onderbeen waar de kniepees vastzit aan een scherpe vooruitstekende rand op het scheenbeen. Bij PL schiet de knieschijf over dat scherpe vooruitstekende randje, soms naar de buitenzijde maar vaker naar de binnenzijde. Het kan weer terugschieten als de kat probeert te gaan lopen.

Bij ernstige PL is er gevaar voor artrose. Er zijn verschillende gradaties waarin deze afwijking wordt aangegeven, van mild (graad 1) tot ernstig (graad 4). Bij graad 4 is de knieschijf permanent van zijn plek en niet meer terug te brengen.

Als de knieschijf zelden losschiet hoeft er operatief niets gedaan te worden, mits de kat er geen last van heeft. Bij ernstiger gevallen wordt een operatie aangeraden die het gewricht weer opnieuw in de goede stand plaatst en vastzet . Aangeraden wordt om een 1-jarige Maine Coon bij zijn inenting te laten controleren op PL; de dierenarts kan dit constateren door te voelen. Als er PL wordt geconstateerd, waarschuw dan ook de fokker van de kat.


Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)
HCM komt regelmatig voor bij katten en is de meest voorkomende hartaandoening. HCM is op verschillende manieren te zien bij diverse kattenrassen. Helaas is de ziekte bij de Maine Coon tamelijk ernstig en volgt de dood snel. HCM kun je niet aantonen als de kat 1 a 2 jaar is, pas als de kat ouder is het te constateren en vanaf een leeftijd van 3 tot 5 jaar is de ziekte ernstig. Deze hypertrofische vorm van cardiomyopathie houdt in dat de hartspier verdikt is waardoor de kamers in het hart kleiner worden.

Symptomen van cardiomyopathie:

• verlamde (achter)poot
• sloomheid
• ondertemperatuur
• plotselinge benauwdheid
• onregelmatige liespols
• hartruis of extra harttonen
• versterkte puntstoot bij het leggen van de hand op de borst
• niet willen eten
• vermageren
• braken

Alleen met een echocardiogram is HCM vast te stellen. Katten bij wie cardiomyopathie geconstateerd is (zowel met als zonder symptomen) kunnen het beste binnenhuis gehouden worden, overwicht moet worden voorkomen en ze moeten een voeding krijgen met een laag zoutgehalte. Daarnaast eventuele ondersteunde hartmedicatie.
Katten die geen symptomen laten zien kunnen nog wel 6 jaar leven, zijn de tekenen al zichtbaar dan zal de tijd die de kat nog te leven heeft erg kort zijn.

 

De showstandaard van de FIFe


Black Tabby Classic: with white
Daydream van Siduroy, 1½ jaar
Foto © Daniëlle Rozeboom
De FIFe (Fédération International Féline) is een federatie van leden, die representatief is voor 39 verschillende organisaties uit 37 landen. Die organisaties hebben ervoor gekozen om dezelfde regels na te volgen betreffende: fokbeleid, standaarden, cattery namen, shows, juryleden en leerling juryleden. Deze gezamenlijke inzet heeft in de loop der jaren geleid tot de hoge standaard, waarmee FIFe internationaal bekend staat.


 

 

  ALGEMEEN
Vorm: het ras is groot gebouwd met een vierkante kop, grote oren, een brede borst, stevige botten, een lang, goed gespierd, rechthoekig lichaam en een lange soepel: vallende staart. Goede spierkracht en stevigheid geven de kat een uitstraling van kracht en robuustheid.

  KOP
Vorm: gemiddeld van lengte, de snuit is vierkant, van alle kanten. Het profiel heeft een lichte, holle welving.
Voorhoofd: zacht glooiend
Jukbeenderen: hoog en uitstekend
Gezicht/neus/snuit: gezicht en neus van gemiddelde lengte met een duidelijke stop tussen de snuit en de jukbeenderen.
Kin: stevig, in een verticale lijn met de neus en de bovenlip.

  OREN
Vorm: groot, breed aan de basis. De basis aan de buitenste oorrand is iets naar achteren geplaatst t.o.v. de basis van de binnenste oorrand.
Plaatsing: in een bescheiden punt uitlopend. Hoog op de kop geplaatst, iets naar buiten neigend, een oorbreedte uit elkaar geplaatst. De afstand tussen de oren wordt bij oudere katten iets groter. Lynxpluimpjes zijn gewenst. Pluimen uit de oren reiken horizontaal tot buiten de oorschelp.

  OGEN
Groot en wijd uit elkaar geplaatst. Iets ovaal, maar niet amandelvormig, lijken rond als ze wijd geopend zijn. Licht schuin geplaatst ten opzichte van de buitenste oorrand.
Elke oogkleur is toegestaan. Een heldere oogkleur is gewenst. Er is geen verband tussen oog- en vachtkleur.

  NEK
Katers hebben een forse nek.

  POTEN
De poten zijn stevig, gemiddeld van lengte en vormen een rechthoek met het lichaam.
De voeten zijn groot, rond en goed voorzien van pluizen tussen de tenen.

  STAART
Minstens zo lang als het lichaam, gemeten vanaf de aanzet van de staart tot aan de schouderbladen. Breed aan de aanzet, uitlopend in een punt, met lang, vol en soepel vallend haar.

  VACHT
Een vacht voor alle jaargetijden.
Structuur: dicht, kort op de kop, schouders en poten en geleidelijk langer langs de rug en de flanken, met een enigszins ruig- en volbehaarde broek op de achterpoten en lang buikhaar. Een kraag wordt verwacht. De textuur is zijdeachtig. De vacht voelt stevig aan en valt soepel. De ondervacht is zacht en fijn, bedekt met de stuggere, gladde bovenvacht.
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan behalve de (Siamese) pointtekening, de kleuren chocolate, cinnamon, lilac en fawn en de Burmese factoren. Iedere hoeveelheid wit is toegestaan.

  CONDITIE
De Maine Coon dient altijd goed in evenwicht, in de juiste verhoudingen en in een goede conditie te zijn.

  OPMERKINGEN
Het type heeft altijd de voorkeur boven de kleur.
Rekening moet worden gehouden met een zeer langzame ontwikkeling van het ras.
Volwassen katers kunnen een grotere en bredere schedel hebben dan poezen.
Poezen zijn verhoudingsgewijs kleiner dan katers. Dit beduidende verschil in grootte dient dan ook in aanmerking te worden genomen.
De lengte van de vacht en de dichtheid van de ondervacht kan variëren met de seizoenen.

  FOUTEN
Onevenwichtige verhoudingen
Een in zijn geheel te kleine kat
Een ronde kop
Een recht of bol profiel
Uitstekende snorhaarkussentjes
Ronde of spitse snuit
Zwakke kin
Te wijd uit elkaar staande oren
Schuinstaande, amandelvormige ogen
Een fijne, lichte botstructuur
Kort gedrongen lichaam
Lange, dunne poten
Een korte staart
Het ontbreken van buikhaar
Een vacht die overal even lang is
Totaal ontbreken van ondervacht


Puntenschaal
Kop Algemene vorm, vorm van de neus, jukbeenderen en snuit, kaken en gebit, voorhoofd, kin: 25 40
Vorm en plaatsing van de oren: 10
Vorm en plaatsing van de ogen: 5
Lichaam Vorm, formaat, botten, poten, vorm van de voeten: 25 35
Vorm en lengte van de staart: 10
Vacht Kwaliteit en textuur: 10 20
Lengte: 10
Conditie     5
  Totaal 100 Punten
 

 

 

 

 

Handige links

 
  Rasclub Maine Coon - Op deze website is de rasstandaard te vinden, literatuur over de Maine Coon en kittenbemiddeling. Op de website vind je artikelen met informatie over Maine Coons en katten in het algemeen. Tevens is er een lijst te vinden met alle Maine Coon catteries in Nederland.
     
  The Maine Coon Database - Hier zijn vele katten met hun stambomen te vinden. Je kunt hier op kattennamen zoeken en zo hun stamboom en eventuele nakomelingen terugvinden. Ook het inteelt coëfficiënt ('inbreeding') wordt hier aangegeven.
     
  Maine Coon Heritage Site - Op deze engelstalige website is veel te vinden over de geschiedenis van het fokken van de Maine Coon en tips voor fokkers om de gezondheid optimaal te houden en inteelt te voorkomen. Ook hier zijn artikelen te vinden van Maine Coon bezitters.
     
  Maine Coon Ancestors en Breeders - De website laat Maine Coon katten zien die aan het begin van het fokprogramma van de huidige Maine Coon staan, met hen is de huidige Maine Coon standaard begonnen.
     
  Polycoon Cats Worldwide - Hier kun je alles lezen over de Polydactyle Maine Coon katten. Veel foto's van katten met het extra teentje en een beschikbare poly kittenlijst in diverse landen.


Tekst en kattenfoto's: D.Rozeboom, website: World of Dani geschreven voor De Kattensite.